Ahad, 12 Mac 2017

KEBAIKAN BUAH MORINGA

Aku bukan berniaga ubat. Cuma nak berkongsi apa yang aku tau dengan kawan-kawan.

Aku tanam pokok ubat untuk kegunaan sendiri. Tak pernah jual pun. Tapi bila tengok kawan-kawan yang terpaksa bayar duit ubat yang tinggi..aku share la.

Buah Moringa ni ada macam2 nama lain. Munggai, remunggai, kelo, murungaka..semua sama.

Kat market ada jual buah ni...tapi yang muda la.

Kalau ada tanam sendiri, biarkan buah tu tua dan warnanya nak bertukar dari hijau kepada coklat. Petik dan jemur.

Kalau buah tu kering dipokok, bijinya juga kering.

Selepas dua atau tiga hari dijemur...bergantung pada cuaca...belah buah moringa tu dan ambil bijinya.

Bijinya diselaput lapisan yang nipis. Buang dan ambil bijinya saja.

Kalau sugar level kita lebih 10, makan lah tiga biji sehari. Pagi, petang, malam. Bila dah drop kepada 6-8.. Makan sebiji sehari pun cukup.

Macam mana nak makan? Kunyah macam makan kacang goreng. Mula-mula sedikit pahit..lepas tu terasa lemak. Dah hancur, telan semua dengan meminum air. Jangan terkejut kalau air mineral yang kita minum tu terasa manis.

Bijii murah saja. Kadang2 tak masuk akal depa jual sampai beratus ringgit. Cuma, bila home-made tu, productionya tak la tinggi.

-fb mat saman kati -

Tiada ulasan: